Het merendeel van het voormalig personeel van warenhuisketen V&D is weer aan het werk. Volgens uitkeringsinstantie UWV zijn bijna 7000 van de ruim 10.000 oud-medewerkers van het bijna een jaar geleden op de fles gegane winkelbedrijf weer aan de slag.
Vooral de jongere ex-krachten van V&D hebben een nieuwe baan gevonden. Voor veel oudere werknemers is de situatie minder rooskleurig. Van hen had bij de peiling van het UWV begin augustus minder dan een kwart een nieuwe betrekking.
Het grootste deel van het voormalig warenhuispersoneel vond werk in de detailhandel of in de horeca. Andere sectoren waar V&D’ers naartoe gingen zijn de zorg, de zakelijke dienstverlening en de uitzendbranche.
V&D werd op oudjaarsdag 2015 failliet verklaard, waardoor duizenden mensen hun baan verloren. Alleen voor ruim vijftig zelfstandige filialen van La Place bleek begin dit jaar een doorstart mogelijk, onder de vleugels van supermarktbedrijf Jumbo.
De laatste jaren zijn er meer bekende ketens uit de Nederlandse winkelstraten verdwenen. Volgens het UWV zijn de vooruitzichten op een baan in detailhandel momenteel toch niet slecht. Door het economisch herstel groeit de omzet van winkels weer en neemt de werkgelegenheid toe.
Komende tijd moet vooral de komst van warenhuisketen Hudson’s Bay veel werk opleveren. Het Canadese concern wil komende twee jaar in totaal twintig winkels openen in Nederland, wat naar verwachting zo'n 2500 nieuwe banen betekent.
Verkoop merkrechten V&D
Begin juni verkochten de curatoren alle merkrechten die vroeger van V&D waren. Hiervoor is door enkele winkelondernemers, onder wie CoolCat-baas Roland Kahn, een half miljoen euro betaald. Kahn wil de V&D als internetmerk herlanceren samen met voormalig Hema-topman Roland van Zetten.
Mogelijk levert die deal nog meer geld op voor de curatoren. Met de kopers is afgesproken dat zij komende tijd nog een deel van de winst van de door hun geplande webwinkel zullen afstaan.
De afspraak is dat als het onlinemerk V&D een winst van 4 miljoen euro of hoger haalt, de helft wordt gedeeld met de curatoren; is de winst lager, dan wordt de afspraak voor winstdeling eenmalig met zes maanden verlengd.
Gedupeerden faillissement V&D
Veel gewone schuldeisers van het failliete V&D zien hun geld waarschijnlijk nooit meer terug. De afwikkeling van het bankroet van de warenhuisketen is nog in volle gang, maar nu al is duidelijk dat er in de boedel niet voldoende geld zit om alle gedupeerde leveranciers, verhuurders en andere partijen met vorderingen te compenseren.
De schuldenberg van V&D en La Place tezamen bedraagt meer dan 200 miljoen euro.